logo ebreguia

Ruta de les 3Ces
Ampliació de la Ruta 1 del mapa-guia*

La Ruta de les 3Ces és, sens dubte, la més famosa i demandada de totes les rutes que es poden fer a les Terres de l'Ebre.

La ruta vincula 3 importants actius de tres pobles que pertanyen a tres comarques veïnes:

  • Castell templer de Miravet (Ribera d'Ebre)
  • Coves meravelles de Benifallet (Baix Ebre)
  • Catedral del vi de Pinell de Brai (Terra Alta)

CASTELL TEMPLER DE MIRAVET
Antiga fortalesa medieval d'origen andalusí, tranformada i ampliada pels cavallers del Temple en un castell convent d'esperit croat (s. XII). L'estil correspón al romànic tardà i el gòtic de transició, éssent obra dels mestres cistercencs vinguts de la Provença, anterior a Poblet i Santes Creus.
Està considerat com un dels millors exemples de l'arquitectura religiosa i militar de l'Orde del Temple a tot Occident.

COVES MERAVELLES DE BENIFALLET
Destaquen per la seva quantitat i qualitat de concrecions, especialment les excèntriques. A més de les clàssiques estalactites i estalagmites, a la cavitat es troba un gran nombre formacions i estructures variadíssimes.
Conegudes per la gent amb el nom genèric de Coves de l'Aumediella no van despertar interès espeleològic fins l'any 1968. Aquestes coves són: Les Meravelles (citades anteriorment), L'Avenc del Sifó, Cova d'En E. Marigot, Cova de l'Aumediella Gran, Cova del Dos i Avenc del Catalanisme.

CATEDRAL DEL VI DE PINELL DE BRAI
El celler cooperatiu d'aquesta població és el més important del seu estil arreu de tot Catalunya, ben conegut com La Catedral del Vi, obra de l'arquitecte vallenc i deixeble d'en Gaudí, Cèsar Martinell i Brunet. L'edifici catedralici és d'estil Noucentista i està considerat l'obra mestra de l'arquitecte. Aquest disposa de tres naus amb àbsis on destaquen les gran arcades hiperbòliques, però curiosament no és un temple de cult sinò un celler en actiu on s'el·labora tant vi com oli de les denominacions d'origen Terra Alta.

Tots tres actius turístics estan ben comunicats i disposen d'horaris d'obertura i visites guiades al llarg de tot l'any. A més als tres pobles hi ha una bona oferta de serveis d'allotjament i restauració de qüalitat.

Foto

3 Comarques de l'Ebre

Les comarques del Baix Ebre, Terra Alta i la Ribera d'Ebre, situades al sud de Catalunya i unides actual- ment per una de les vies de comunicació que ofereixen una especial bellesa natural, l'Eix de l'Ebre, han integrat en aquesta ruta les possibilitats turístiques i culturals de tres pobles: Benifallet, el Pinell de Brai i Miravet. Pobles de gran interès natural i paisatgístic que ofereixen una alternativa variada i digna de conèixer.

* La ruta es pot començar i acabar indistintament a un poble o un altre depenent de la procedència o les preferències dels visitants, podríem dir que és una ruta interactiva en la que és pot triar qualsevol opció per començar i acabar en qualsevol dels tres pobles tenint en compte la disponibilitat de restaurants o hostatgeries així com els horaris de visita dels diferents monuments i les coves.

Foto
fotos

aureli MONGE (webmaster)