logo ebreguia

Pobles pintorescos i panoràmics

Foto Miravet***
Miravet és un dels pobles més representatius i emblemàtics de les Terres de l’Ebre. El seu Cap de la Vila o Poble Vell es troba penjat sobre el riu, adaptat a un penya-segat vermellós coronat pel castell, i ofereix una panoràmica única coneguda arreu. Atrau per la seva composició quasi plàstica, amb l’Església Vella presidint el poble i el castell coronant la verticalitat del cingle, el gran molí, que sembla sorgir del mateix riu, i el conjunt de cases que configuren la façana fluvial, amb la drassana als peus, bebent de la mateixa aigua. No en va fou immortalitzat en l’obra de Joaquim Mir, qui passà a Miravet la seva última etapa com a pintor.

Foto Horta de Sant Joan***
Diuen que la imatge d’Horta, vista des del convent de Sant Salvador, va inspirar el cubisme a Picasso durant la seva estada a aquesta població. El joc de cases i taulades supeposades una sobre l’altra al voltant d’un turó fa d’Horta un poble realment suggerent i inspirador per als amants del paisatge i la poesia.

Foto Vall-de-roures***
L’hem mencionat en altres apartats però no és per a menys. El conjunt monumental de Vall-de-roures també forma una panoràmica d’indescriptible bellesa, vista des de l’altre costat del riu, al peus del pont de pedra, amb la façana de l’Ajuntament i la Fonda la Plaça al front, separades per la Torre-portal de Sant Roc. En segón plà el conjunt de cases i taulades que culminen amb el Castell i l’Església a dalt de tot.

Foto La Vilella Baixa**
És aquest, sense dubte, el poble més atractiu i autèntic de tot el Priorat, dins un paisatge insòlit amb les magestuoses muntanyes del Montsant al fons. La perspectiva assombrosa de les seves cases, altíssimes, que l’han merescut el nom de New York del Priorat, o la del pont de pedra amb el poble en angle al darrera, creant un efecte de relleu i tridimensionalitat, mereixen de per sí el viatge.

Foto Siurana***
Pendaja del cel sobre un impressionant penya-segat vermellós, aquesta vila medieval s’estén des de les restes del castell andalusí fins l’església romànica de Santa Maria, amb les seves casetes de pedra i carreronets, i deixa volar la vista a l’infinit perdent-se més enllà del Montsant i els Ports de Tortosa-Beseit.

Foto Tivissa**
Als peus de la serra del mateix nom i envoltat de petites hortes es troba el poble de Tivissa. El conjunt ofereix una bonica panoràmica on detaca l’església de Sant Jaume. Sens dubte un dels pobles més atractius de la Ribera d’Ebre. El nucli històric manté la fisonomia emmurallada amb carrers estrets i sinuosos amb cases grans i centenàries. Aquesta població es famosa pel Poblat iberic del Castellet de Banyoles.

Foto Paüls
Paüls és, pot ser, el poble més encantador de tot el Baix Ebre juntament amb Alfara de Carles. Aquest bonic poble de muntanya s’assenta sobre un turó al mig d’un amfiteatre natural entre dos barrancs i tancat per darrera pel massís dels Ports. El conjunt de cases queda esglaonat de dalt a baix adaptant-se a les curves de nivell del turó i, a les afores, es troba l’ermita de Sant Roc, en un paratge idíl.lic, envoltada d’una vall amb un bosc d’alzines centenàries i una font.

Foto Porrera
Poble emblemàtic del Priorat, famós pels seus vins, queda envoltat per costers de licorella i vinyes velles. Els seus carrers tortuosos estan plens de cases sencilles i les seves paçanes compten amb gran nombre de rellotges de Sol escampats per tot el nucli urbà; el més significatiu és el Rellotge de Tarda.

ebreguia.com

Foto

Els amants de la pintura i el paisatge esteu de sort. Hi ha pobles, com Horta de Sant Joan o Miravet, de marcat caràcter pintoresc i reconeguts per pintors com Picasso o Joaquim Mir. Són poblels panoràmics, integrants amb l’entorn i amb conjunts urbans de gran impacte visual i famoses estampes.

MIRAVET
Tot un riu d'història

Foto
fotos