logo ebreguia

Pobles antics i Viles velles

Foto Miravet: el Cap de la Vila***
Miravet és un dels pobles més representatius i emblemàtics de les Terres de l’Ebre. El seu Cap de la Vila o Poble Vell es troba penjat sobre el riu, adaptat a un penya-segat vermellós coronat pel castell, i ofereix una panoràmica única coneguda arreu. D’origens islàmics i marcat pel domini templer, conserva el tipisme propi dels pobles fluvials de l’Ebre amb evidències contundents del seu passat medieval, com el Castell, la Drassana i el Pas de Barca. Destaca del seu conjunt l’Església Vella i l’Aljama-mesquita, els carrers porxats, el molí i les muralles. A les afores queda el Raval dels Canterers on encara es continua treballant l’ofici terrissaire. Tel.: 656 266 398

Foto Siurana***
Situada en un impressionant cingle vertical sobre el riu Siurana és un dels conjunts històrics i paisatgístics més bonics de tota Catalunya. La història i la llegenda es barregen a Siurana. La vila és una bella conjunció d’edificis d’arquitectura tradicional de muntanya amb vestigis del seu passat medieval, com les restes del castell andalusí, l’Església romànica, carrerons, arcades i murs. Tanmateix no hi manquen els racons i miradors que ofereixen magnífiques vistes de la regió.

Foto Corbera d’Ebre: el Poble Vell
El pas de la Batalla de l’Ebre per aquesta població marcà un abans i un després present al seu Poble Vell, totalment destruït durant la contraofensiva franquista del 3 al 4 de setembre de 1938. Declarat Lloc d’Interès Històric ha estat consolidad parcialment i mostra un seguit d’escultures conegudes com l’Abecedari de la Llibertat, obra de 25 artistes que constitueixen un monument a la pau mitjançant el codi universal de les lletres i el compromís del món de l’art en la negació de les guerres.

Foto Llaberia
Es tracta d’un petit i allunyat poblet, depenent de Tivissa, una mica perdut a dalt de la serra del mateix nom però mereix la pena anar-hi. Té un encant especial, és petit i pintoresc, on destaca l’església romànica i el Museu del Bast. A més s’autoabasteix d’energia elèctrica mitjançant una planta fotovoltàica que el converteix en un poble model arreu de Catalunya.

Foto Horta de Sant Joan***
El nucli històric d’aquesta població destaca pels seus carrers i cases de pedra, la plaça de l’Església i els edificis que l’envolten, l’Església gòtica, l’Ajuntament renaixentista i diversos palaus. Sens dubte una de les poblacions més interesants de les Terres de l’Ebre.

Foto Batea, la Vila Closa
La donació de Ramon Berenguer IV als templers incloia el castrum de Bathea cum termini sibi pertinentibus, al límit nord de la comanda de Miravet. La vila de Batea fou la més poblada de la Terra Alta a l’edat mitjana i, d’aquella època, encara conserva l’estructura urbana de la Vila Closa. Des de la plaça Major iniciem l’itinerari pels carrers estrets i porxats, com el carrer dels Cavallers, amb arcades gòtiques, i restes de la muralla original, com el Portal de l’Àngel.

Foto La Vilella Baixa
És aquest, sense dubte, el poble més atractiu i autèntic de tot el Priorat, dins un paisatge insòlit amb les magestuoses muntanyes del Montsant al fons. La perspectiva assombrosa de les seves cases, altíssimes, que l’han merescut el nom de New York del Priorat, o la del pont de pedra amb el poble en angle al darrera, creant un efecte de relleu i tridimensionalitat, mereixen de per sí el viatge.

ebreguia.com

Foto

MIRAVET
Balcó de l'Ebre catalá

Les evidències més clares de l’origen medieval (islàmic o cristià) de la majoria dels nostres pobles les trobem a la toponimia i les cartes de poblament però també als traçats i noms dels carrers, els edificis religiosos i públics així com les construccions defensives que han sobreviscut a les guerres, les espoliacions i l’abandó.

El creixement i la transformació que van viure els nostres pobles a partir del renaixement fa que resulti difícil trobar conjunts medievals íntegres o parcialment ben conservats, sobretot en un territori on les evidències del seu passat islàmic han estat totalment anulades. Però alguns han crescut al marge dels nuclis històrics i han conservat, millor o pitjor, els seus pobles antics o viles velles.

Foto
fotos