logo ebreguia

Nuclis històrics

Foto Pena-roja de Tastavins***
L’atractiu d’aquesta població es troba als seus carrers costeruts, les altes i blanques cases amb blasons i ràfec pronunciats de fusta, les balconades de fusta amb balaustres tornejats i la presència de la pedra i el ferro forjat com a materials predominants en la construcció. Edificis remarcables són la Casa Consistorial i la càrcer, la Capella-portal de la Verge del Carme i la Casa Palomo, un dels palaus monumentals més bonics de tot Terol. A les afores recomanem visitar el santuari de la Virgen de la Fuente, conjunt arquitectònic extraordinari que agrupa l’ermita antiga, la barroca i l’hostatgeria. I a 3 km, al Mas de l’Aragonés, es troba la Torre de los Donfelises, magnífic edifici del segle XVI.

Foto La Fresneda
Declarat Conjunt Històric Artístic, com els de Vall-de-roures, Calaceit i Ràfels, fa d’aquesta població una visita obligada. Destaca la part alta de la vila, amb l’Església de Santa Maria la Major i les restes del castell calatrau així com un conjunt de cases en ruïnes que recorden el pas de la guerra. A la part baixa destaquen els seus carrers i façanes bellíssimament restaudades, la plaça de l’Ajuntament, amb la Casa Consistorial, i l’antic portal (Arc de Xifré).

Foto Calaceit***
Declarat Conjunt Històric Artístic, és un dels més complexes i interesants del Matarranya. El configuren tot un seguit de palaus i edificis públics, articulats al voltant de la plaça Major i l’Església parroquial, entre carrers i porxos. Destaca la Casa de la Vila, la Capella de la Mare de Déu del Pla, la Casa de la Justícia, l’Església Parroquial de l’Assumpció, la Capella de la Mare de Déu del Pilar i Portal de Maella, el Museu Joan Cabré, l’antic Portal d’Horta i el Portalet de Sant Antoni. A les construccions predomina la pedra i el ferro forjat en les arcades, portes, finestres i balconades.

Foto Cretes**
L’us dels carreus de pedra sorrenca li donen a aquest poble un encant especial i un to daurat que fa destacar els seus edificis nobles i les nombroses portades adovellades. Cal fixar-se en les mènsules llabrades, els magnífics ràfec de fusta i les arqueries de mig punt. Destaca l’Església i el carrer que d’aquesta porta a la plaça Major, on s’aixeca una columna de pedra amb l’escut municipal.

Foto Beseit
El nucli històric de Beseit és d’un gran interès donat el seu entramat urbà salpicat de nombrosos portals i carrerons amb portades d’arcades, balcons sobre mènsules i rebaixos motllurats. Destaca l’entrada amb el pont de pedra i l’ermita de Santa Ana (s. XVII). Beseit fou conegut al segle XVII-XVIII per la seva industria paperera i encara conserva les velles fàbriques i molins, alguns han estat recuperats pel seu us turístic com hotel, restaurant i sala d’exposicions.

Foto Arenys de Lledó
És un poble petit però d’un gran atractiu. Situat a la vora del riu Algars destaquen d’ell el portal de l’entrada i el carrer de la Ferreria que condueix a la plaça Major des d’on sorgeixen varis eixos que permeten descobrir el nucli urbà en poc temps. Cal remarcar l’antic Convent de Sant Francesc i l’Església parroquial de l’Assumpció.

Foto Horta de Sant Joan***
El nucli històric d’aquesta població destaca pels seus carrers i cases de pedra, la plaça de l’Església i els edificis que l’envolten, l’Església gòtica, l’Ajuntament renaixentista i diversos palaus. Sens dubte una de les poblacions més interesants de les Terres de l’Ebre.

Foto Batea*
Batea compta amb el nucli històric més característic de la Terra Alta. La Vila Closa destaca pels seus carrers estrets i porxats, com el carrer dels Cavallers, amb arcades gòtiques, i restes de la muralla original, com el Portal de l’Àngel.

Foto Arnes
El nucli històric d’Arnes es pot comparar amb el de les poblacions veïnes d’Horta i la comarca del Matarranya. Destaca per formar un recinte clos amb tres portes principals on l’edifici principal és l’Ajuntament renacentista i ha estat declarat Conjunt Històric per la Generalitat de Catalunya.

Foto Miravet***
Miravet és un dels pobles més representatius i emblemàtics de les Terres de l’Ebre. El seu Cap de la Vila o Poble Vell es troba penjat sobre el riu, adaptat a un penya-segat vermellós coronat pel castell, i ofereix una panoràmica única coneguda arreu. D’origens islàmics i marcat pel domini templer, conserva el tipisme propi dels pobles fluvials de l’Ebre amb evidències contundents del seu passat medieval, com el Castell, la Drassana i el Pas de Barca. Destaca del seu conjunt l’Església Vella i l’Aljama-mesquita, els carrers porxats, el molí i les muralles. A les afores queda el Raval dels Canterers on encara es continua treballant l’ofici terrissaire.

Foto Tivissa
Als peus de la serra del mateix nom i envoltat de petites hortes es troba el poble de Tivissa. El conjunt ofereix una bonica panoràmica on detaca l’Església de Sant Jaume. Sens dubte un dels pobles més atractius de la Ribera d’Ebre. El nucli històric manté la fisonomia emmurallada amb carrers estrets i sinuosos amb cases grans i centenàries. Aquesta població es famosa pel Poblat iberic del Castellet de Banyoles.

ebreguia.com

Foto

MIRAVET
Balcó de l'Ebre català

Bona part dels nostres pobles conserven un centre històric, cap de la vila o nucli antic on els carrers són estrets i tortuosos, amb porxos i galeries d’arcades, que donen a una plaça central on acostuma a estar l’església i/o l’ajuntament. Alguns encara conserven restes de les muralles i els portals d’accés. Només cal observar els plànols urbans per descobrir quin era el cor de la població. Passegar pels seus carrers i places és tot un plaer, un autèntic viatge a un altre temps.

Foto
fotos