logo ebreguia

Pobles amb encant

La imatge d’un poble ens parla dels seus vilatans, dels seus origens, la seva cultura. La major part d’aquests pobles, però, han estat víctimes d’un creixement urbanístic poc sensible amb la conservació del patrimoni popular i el paissatge que l’envolta (polígons industrials, urbanitzacions de xalets, blocs de pisos desproporcionats, granjes de porcs a tocar del poble, etc). Malgrat això encara podem visitar alguns pobles autèntics i singulars amb importants conjunts monumentals i nuclis històrics d’un alt valor arquitectònic.

Foto Conjunts Monumentals
Tortosa, Vall-de-roures i Horta de Sant Joan, juntament amb Morella i Alcanyís, són els centres monumentals més importants d’un ampli i vast territori amb conjunts patrimonials on destaquen ponts, muralles, torres, castells, esglésies, palaus i altres edificis d’interès entre els carrers o al voltant de les places.

Foto Nuclis Històrics
Bona part dels nostres pobles conserven un centre històric, cap de la vila o nucli antic on els carrers són estrets i tortuosos, amb porxos i galeries d’arcades, que donen a una plaça central on acostuma a estar l’església i/o l’ajuntament. Alguns encara conserven restes de les muralles i els portals d’accés. Recullim una sel.lecció dels més ben conservats i remarcables.

Foto Pobles antics i Viles velles
Algunes poblacions han crescut al voltant o fora dels nuclis antics originals, d’origen medieval (islàmic o cristià), la qual cosa ha permés la conservació, millor o pitjor, dels seus pobles vells. Aquest és el cas del Cap de la Vila de Miravet o el Poble Vell de Corbera d’Ebre, entre altres.

Foto Pobles Pintorescos
Els amants de la pintura i el paisatge estan de sort. Hi ha pobles, com Horta de Sant Joan o Miravet, de marcat caràcter pintoresc reconeguts per pintors com Picasso o Joaquim Mir. Són poblels panoràmics, integrants amb l’entorn i amb conjunts urbans de gran impacte visual i famoses estampes.

Foto Pobles Pescadors
Malgrat el desastre urbanístic de la costa catalana, en general, que ha desfigurat el paisatge natural i l’autenticitat dels petits pobles pescadors, encara a les Terres de l’Ebre es conserven mitjanament bé l’Ametlla de Mar, les Cases d’Alcanar, l’Ampolla (malgrat el nou hotel de Cap Roig) i Sant Carles de la Ràpita.

ebreguia.com

Foto

MIRAVET
Tot un riu d'història

Foto
fotos