logo ebreguia

Conjunts Monumentals

Foto Tortosa***
Aquesta ciutat bimil.lenària compta amb un ric patrimoni declarat Bé d’Interès Cultural: el Castell-Parador de la Suda i més de 5 km de muralles, la Catedral gòtica amb totes les dependències adjacents, el Palau episcopal, els Reïals Col.legis, l’antic Hospital de la Santa Creu, així com diversos palaus modernistes, el Parc Teodor Gonzàlez, la Llotja, l’Escorxador i el Mercat municipal.
Forma part de diversos itineraris com la ruta de l’Islam, la ruta del Temple, la ruta dels 3 Reis i la red de juderies d’Espanya.

Foto Vall-de-roures***
És el conjunt monumental més important i impressionant de tot aquest territori de l’Ebre, reunit a un costat del riu Matarranya. Entrant pel Pont de pedra gòtic i la Torre-portal de Sant Roc, l’Ajuntament manierista, la plaça amb palaus varis i tot el nucli històric coronat per l’Església gòtica de Santa Maria la Major i el Castell-Palau gòtic dels segles XIV i XV.
Fou senyoriu de la Mitra de Saragossa i està declarat Conjunt d’Interès Cultural.

Foto Miravet***
Miravet és un dels pobles més representatius i emblemàtics de les Terres de l’Ebre. El seu Cap de la Vila o Poble Vell es troba penjat sobre el riu, adaptat a un penya-segat vermellós coronat pel castell, i ofereix una panoràmica única coneguda arreu. D’origens islàmics i marcat pel domini templer, conserva el tipisme propi dels pobles fluvials de l’Ebre amb evidències contundents del seu passat medieval, com el Castell, la Drassana i el Pas de Barca. Destaca del seu conjunt l’Església Vella i l’Aljama-mesquita, els carrers porxats, el molí i les muralles. A les afores queda el Raval dels Canterers on encara es continua treballant l’ofici terrissaire.

Foto Horta de Sant Joan***
Un altre magnífic conjunt arquitectònic és Horta de Sant Joan. La Plaça de l’Església està presidida per l’Ajuntament renaixentista i l’Església gòtica templera, així com diversos palaus, com el que acull l’Ecomuseu dels Ports o el Centre Picasso. Pels carrers de la població trobem el safareig, la Casa de la Comanda, el Celler de Cal Pessetes, etc. I a les afores, als peus de la muntanya de Santa Bàrbara, el convent de Sant Salvador, dels segles XIII i XIV.

Altres conjunts monumentals propers

Foto Tarragona
Capital de l’antiga Tarraco romana, ciutat Patrimoni de la Humanitat, conserva un magnífic conjunt monumental d’aquella etapa d’esplendor: el Foro romano colonial, la Necròpolis cristiana, el Teatre i l’Amfiteatre, la zona paleocristiana (amb necròpolis, museu i basílica), el Pretori o Castell de Pilats, les Muralles ciclòpeas, part del Círcol romà i, a les afores, l’Aqueducte romà o Pont del Diable, la Pedrera de El Mèdol i la Torre dels Escipions. Altres edificis emblemàtics són la Catedral i el Museu Diocesà així com diversos palaus i edificis públics.

Foto Montblanc
Aquesta població veïna, capital de la comarca de la Conca de Barberà, compta amb un patrimoni importantíssim declarat Conjunt d’Interès Històric i Artístic. Destaca el recinte emmurallat medieval més ben conservat de tot Catalunya (1,5 km), el Pont romànic del segle XII, l’Hospital i l’Església de Santa Magdalena (s. XIV-XVI), el Carrer Major i l’Església de Sant Miquel, l’Església de Santa Maria (s. XIV), la Casa dels Josa (s. XIII-XVIII), el Palau del Castlà, etc. Tanmateix molt a prop es troba el Monestir de Poblet (Patrimoni de la Humanitat).

Foto Morella
Adaptat a la roca i de forma estratègica s’aixeca Morella amb un excepcional conjunt monumental i nucli històric, un dels millors conservat de tot l’Estat, on destaquen les muralles defensives que l’envolten (amb 2,5 km, 15 portals i talaies), l’Església arxiprestal gòtica de Santa Maria, el Convent de San Francisco i diversos palaus senyorials i edificis públics, tot coronat per les restes del Castell. A més compta amb 17 jaciments arqueològics de l’Edat del Bronce i 14 ibèrics.

Foto Alcanyís
La capital del Baix Aragó compta amb gran quantitat de monuments de caràcter històric, com el Castell calatrau, l’Ex-col.legiata o la Llotja entre altres: el Celler-nevera medieval i els passadisos soterranis, el barri de les Almudines, l’Església de la Virgen de Pueyos, etc.

ebreguia.com

Foto

La bellesa i varietat dels centres històrics de les terres de l’Ebre es fonamenta en una combinació admirable molt difícil d’obtenir entre geografia i història, és a dir, una síntesi entre lloc topogràfic singular -sigui vora un riu, el mar o a la muntanya-, i un important conjunt de patrimoni construït compost per castells, muralles, esglésies i cases que formen un conjunt harmònic i característic.

Text: Terres i Mar de l’Ebre, guia turística i cultural.

Foto
fotos