logo ebreguia

Coves i abrics

Dins l’àmbit del territori de l’Ebre trobem formacions rocoses granítiques del primari (al Priorat) i de pissarres i llicorella de l’oligocè (terciari); terrenys calcaris originaris del secundari i conglomerats i cingleres de gres (de color vermellós intens) i del mateix tipus que els de Montserrat (el Montsant, les Roques de Benet) del triàsic. Però l’enlairament de les serres de Tivissa, Cardó i el massís dels Ports deixa al descobert roques calcàries del juràssic. Els plegaments han donat lloc a gran moles envoltades de cingleres i penya-segats on afloren magnífics plegaments i s’amaguen sorprenents formacions càrstiques. És per això que al territori trobem magnífiques coves i avencs com:

Les Coves de Benifallet***
Són les més famoses i conegudes de tot el territori. En la primavera de 1968, el Grup d’Espeleologia de Gràcia (Barcelona), en una campanya que van fer a la Serra de Cardó, trobà una sèrie de cavitats. Estudiant i investigant les coves que ja des de temps antics es coneixien a Benifallet com Coves de l’Aumidiella, de les quals ens consten troballes arqueològiques del Neolític, descobreixen la Cova "Marigot", l’Avenc del Sifó i la Cova "Meravelles", que s’afegiran a les ja existents, formant el que hom coneix en l’actualitat com a "Coves de Benifallet". Aquestes, però, són importants per la gran quantitat i qualitat de formacions i concrecions que contenen (macarrons, gours, banderes, excèntriques... a més de les populars estalactites i estalagmites).

Cal destacar la cova meravelles i la cova del dos, atès que són les dues coves obertes al públic en aquest moment, encara que no en la seva totalitat.

Senyalitzades, accesibles i visitables tot l'any.
977 462 005 / 977 462 249 / 977 267 800

Les Coves d’en Xollat
A Marçà, al turó de la Mil.loquera, es troben avencs de profunditats superiors als cent metres de traçat vertical i de gran riquesa espeleològica. Destaquen l'avenc de l´Heura i el Cireret. Per arribar-hi s'ha de seguir el camí del Calvari, lloc idoni per passejar. Primer trobem la Bassa del Castell, lloc d´esplai, i el Mirador. Al final del camí es troba la casa de l´escultor Marçà-Giné. I a dalt del cim, restes del castell i una miranda fantàstica.

Les Coves dels Rogerals
Al Lloar (Priorat) que, igual com algunes balmes que es troben a la vora, foren ocupades en èpoques prehistòriques i presenten un gran interès des del punt de vista geològic.

Les coves de la Figuera
Sens oblidar-nos de la Roca Foradada de la Figuera, hi trobem les coves d'en Vasques, la dels Tres Alls, i la del Mas d'en Nenet, coves naturals fetes a la roca caliça, de grans dimensions.

La Cova del Conill
A Horta de Sant Joan, i entre moltes altres, es troba aquesta cova que constitueix el segon riu subterrani més cabalós de Catalunya.

Les coves d’Alfara de Carles
Dins el terme municipal d’Alfara de Carles es troben una gran quantitat de abrics, coves i avencs naturals com la Cova de les Origues, la Cova de la Menta o la Cova Marina (Pintada).


Pintures rupestres

Dins l’art rupestre llevantí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, bona part dels jacimentas més importants són a les comarques de l’Ebre i el Matarranya. Aquestes pintures es caracteritzen pel traç esquemàtic i la sensació de moviment de les figures. El primer conjunt en ser descober fou al Barranc de Calapatá (Roca dels Moros, Cretes) per Joan Cabré Aguiló en 1903. Es recomana la visita al Museu Cabré de Calaceit (978 851 479) on es recullen troballes arqueològiques i pintures rupestres de gran valor, així com el Museu del Montsià (977 702 954).

Les Pintures Rupestres d’Ulldecona***
A la serra de la Pietat d’Ulldecona trobem la zona arqueològica d’art llevantí més important de tot Catalunya amb onze abrics neolítics. Només a l’abric 1 s’observen 95 figures que reprodueixen diverses escenes de caça. Accesible només amb visites guiades.

Senyalitzades, accesibles i visitables tot l'any.
977 573 394

Les Pintures de Cabra Freixet del Perelló**
Són de les més antigues del territori (entre 25.000 i 15.000 anys) i corresponen al paleolític. Es tracta d’escenes mítiques de caça i es troben al barranc de les Nines, als peus de la serra del Boix. A uns 200 metres, al racó de l’Estrada, es descobrí el jaciment lític de la cova de la Mallada, amb més de 1.700 peces de sílex.
Accesible en cotxe, senyalitzat i obert. 977 491 021

Les Pintures de la Fenellasa de Beseit*
Més properes en el temps, s’allunyen del traç naturalista per adoptar formes de caràcter esquemàtic i fiigures molt estilitzades. Es troben en la ruta del Parrisal, ben indicades i visitables. 978 850 756

Altres conjunts pictòrics
Els de la Roca dels Moros, al barranc de Calapatá de Cretes, les pintures rupestres de Tivissa, les de Freginals i Alfara de Carles. Lamentar la destrucció d’abrics com Els Secans i Las Caídas del Salbime de Massalió.

ebreguia.com

Foto

Sabíeu que...

Les coves i abrics ja eren habitades per l'home primitiu en el paleolític i el neolític?

Així ho demostren les múltiples manifestacions pictòriques rupestres que troben arreu i que han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Foto
Foto
fotos