logo ebreguia

Carrer el Solà, 23
43781 - LA FATARELLA
TERRA ALTA (Tarragona)
Telèfon / FAX
977 413 902

FUNDACIOELSOLA.ORG
Correu electrònic

Els Paisatges de la Pedra en Sec (La Fatarrella)

Excursió del Xirolet

Xirolet és el protagonista d’un conte de tradició oral de la Fatarella publicat per la Fundació el Solà. La història transcorre per llocs reals del poble i el seu entorn, en els quals es ben manifesta la presència de construccions i paisatges de pedra en sec tan característics de la zona.

Temps: 2 hores, sense comptar les parades.

Dificultat: baixa, només cal portar el vestuari més adient i l’equipament normal (aigua, etc).

Excursió per la serra de les Paumeres

Aquesta excursió és rellevant pels projectes de restauració que s’hi han fet, com la restauració de la cabana de Cacano, una obra excepcional per les seves dimensions, amb dos pisos; la restauració del conjunt dels Canyerets, on podrem veure tres cabanes, una cisterna i marges restaurats, i el projecte Agricultura de muntanya: terra i pedra. En aquesta mateixa ruta passarem per les marjades de Pam amb el seu conjunt de cabanes, perxes i cisterna. En arribar al poble trobarem els murs de pedra del camp de futbol i la Casa Ecològica, dues obres actuals fetes amb l’estètica de la pedra en sec.

Temps: 2 hores, sense comptar les parades.

Dificultat: baixa, només cal portar el vestuari més adient i l’equipament normal (aigua, etc).

Excursió a Pontils

Aquesta excursió va destinada a gent amant del senderisme i els trajectes llargs. S’hi poden contemplar tot tipus de construccions de pedra en sec, ja que les cabanes, els masos, els pous i els conjunts diversos, com més lluny es troben del poble, més complets i complexos són. La llunyania feia que la gent s’hagués de dotar de més elements.

Temps: 2 hores, sense comptar les parades.

Dificultat: baixa, només cal portar el vestuari més adient i l’equipament normal (aigua, etc).

Foto

Els paisatges de pedra en sec són aquells que han estat esculpits per la mà de l’home amb l’objectiu de guanyar terrenys per poder conrear, alliberant-los de pedres, fent parets, camins i tota classe de construccions, bastint terrasses horitzontals en els terrenys costeruts i construint marges amb les pedres del lloc.

La Fundació el Solà us ofereix la possibilitat de fer 3 excursions guiades pel terme de la Fatarella, a partir de les quals podreu observar una mostra de la riquesa patrimonial de pedra en sec i admirar els exemples d’arquitectura popular que els pagesos han forjat al llarg dels anys.

S’han fet convenis amb els propietaris i, a canvi de la restauració, es poden visitar sempre acompanyats d’algun membre de la Fundació. Els visitants, a part de gaudir de l’excursió contribueixen, amb els diners que paguen, a preservar, restaurar i promocionar les construccions de pedra en sec, ja que la Fundació és una entitat sense ànim de lucre.

Més informació a la web de la Fundació el Solà.

Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)